Acne-littekens

Acne komt bij een ongeveer 85% van de pubers en jongvolwassenen voor en kan voortduren tot aan de volwassen leeftijd. Diepe ontstekingen van de talgklieren kunnen schade aanbrengen aan de huid en ontsierende littekens achterlaten. Acne-littekens zijn vaak een stuk ernstiger wanneer het te laat of niet goed is behandeld. De huid vertoont een bepaald reliëf in de vorm van putjes of glooiende littekens, waarbij de diepte en kleur kan variëren. Acne-littekens kunnen voor cosmetische en psychosociale problemen zorgen.

Hoe onstaan acne-littekens?

Acne is een vervelende, complexe aandoening waarbij er ontstekingen in de huid kunnen plaatsvinden. Deze ontstekingen kunnen uiteindelijk littekens achterlaten. De gevoeligheid voor het ontstaan van littekens verschilt sterk per persoon, maar studies hebben aangetoond dat hoe ernstiger en hoe langer de ontstekingsprocessen verlopen hoe groter de kans op littekenvorming. Er is niet alleen sprake van schade aan de talgklieren, maar ook aan belangrijke onderdelen van het bindweefsel. Dit zijn onder andere het collageen, elastine, bindweefselcellen en bloedvaatjes. Na de genezing van een ontsteking wordt het normale bindweefsel vervangen door stug, celarm littekenweefsel. Om littekens zo veel mogelijk te voorkomen, is het verstandig om de ontstekingen zo snel mogelijk te bestrijden.

Oorzaken van acne-littekens

Zoals hierboven genoemd zijn grote, onbehandelde ontstekingen vaak de grootste oorzaak voor het ontstaan van acne-littekens. Maar verder kan het krabben of zelf uitknijpen van de ontstekingen ook zorgen voor littekens, daarom wordt dit zeer afgeraden.

De voornaamste oorzaken van het ontstaan van littekens zijn:

  • Ernstig acne / grote ontstekingen
  • Te laat starten met een passende behandeling
  • Het zelf uitknijpen van of krabben aan een ontsteking

Kenmerken van acne-littekens

Er zijn drie verschillende soorten acne-littekens, namelijk atrofische, hypertrofische en keloïd littekens. Bijna 80% van de mensen met acne-littekens hebben last van atrofische littekens. Atrofische littekens ontstaan doordat er tijdens het wondgenezingsproces te weinig huid wordt aangemaakt en liggen verzonken in de huid. Atrofische littekens zijn onder te verdelen in drie groepen, namelijk:

  • Ice-pick littekens: puntvormige en diepere littekens of putjes in de huid (V-vorm in de huid)
  • Boxcar littekens: ronde of ovale littekens met scherpe randjes (U-vorm in de huid)
  • Rolling littekens: bandvormige diepe of oppervlakkige inzakkingen in de huid die vaak wijder zijn dan 4 mm (M-vorm in de huid)

Daarnaast kunnen er hypertrofische of keloïd littekens ontstaan (20% van de acne-littekens), dit zijn littekens waarbij er een teveel aan weefsel is en deze liggen dus hoger dan het huidoppervlak.

De acne-littekens kunnen zich ook uiten als paarsvormige vlekken in de huid, deze littekens kunnen nog lichter van kleur worden na een aantal maanden.  Ook kan er een pigmentvlek ontstaan na een ontsteking. Dit noemen we een PIH; Post Inflammatoire Hyperpigmentatie.

Behandeling van acne-littekens

Er bestaan verschillende behandelingen voor het verbeteren van acne-littekens. Littekens kunnen nooit helemaal verdwijnen, maar de behandelingen kunnen er wel voor zorgen dat ze veel minder opvallend zullen worden. De behandeling is afhankelijk van de ernst van de littekens en de hulpvraag. De behandeling die het beste bij uw huid past wordt samen met uw huidtherapeut bekeken en besproken, en aan de hand daarvan wordt er een behandelplan opgesteld. De behandelingen die de huidtherapeuten van Care Huid- en Oedeemtherapie uitvoeren voor acne-littekens, zijn:

  • Chemische peeling 
  • Microneedling