Camouflagetherapie

Donkere of juist lichte pigmentvlekken in het gezicht, hals, op de handen of elders op het lichaam kunnen erg storend zijn. Wij kijken altijd of het mogelijk is om de donkere pigmentvlekken zoals een zwangerschapsmasker of ouderdomsvlek te verwijderen. Is dit niet mogelijk dan is het mogelijk om de pigmentvlekken te camoufleren.

Heb je last van pigmentvlekken en wil je dit nu eens echt aanpakken? Wij helpen je hier graag bij. Door jou alle tools, kennis en behandelingen te geven die er nodig zijn om jouw pigmentvlek onzichtbaar te maken.

De behandelopties bij pigmentvlekken zijn camouflagetherapie, chemische peelings en lasertherapie bij pigmentvlekken.

Maak hier een afspraak voor een intakegesprek.

Wil je eerst meer weten over camouflagetherapie bij pigmentvlekken? Lees dan hieronder de meest gestelde vragen over deze behandeling.

Pigmentvlekken zijn te verdelen in twee groepen. Bij de één is er een teveel aan pigment. De pigmentvlek noemen we dan een hyperpigmentatie. Bij de andere groep is er te weinig of geen pigment aanwezig in de huid. Dit noemen we een hypopigmentatie.

Hyperpigmentaties zijn pigmentvlekken waarbij er een donkere vlek op de huid zichtbaar is. De pigmentvlekken die onder hyperpigmentatie vallen zijn café-au-lait vlekken, lentigo solaris/senillis, melasma en post inflammatoire hyperpigmentaties.

Een café-au-lait macula (CALM) betekent letterlijk koffie-met-melk vlek, wat vaak precies de kleur is van de vlek. Een CALM is een veelvoorkomende, goedaardige moedervlek, die bij ongeveer 25% van alle pasgeborenen voorkomt. De ontstaanswijze is nog niet geheel duidelijk, maar de cellen in de huid maken een afwijkend pigment aan. De grootte en vorm van een CALM kan verschillend zijn per persoon.

Bij de oudere huid kunnen goedaardige pigmentvlekken optreden. Ouderdomsvlekken ontstaan op de huiddelen die veel aan de zon worden blootgesteld, zoals het gezicht, decolleté en de handruggen. Op deze plekken is door de zon de pigmentverdeling verstoord, waardoor donker gepigmenteerde vlekken ontstaan.

Melasma is een pigmentstoornis waarbij in het gezicht pigmentvlekken ontstaan. Melasma wordt ook wel zwangerschapsmasker genoemd. Melasma komt vaak bij vrouwen voor in de vruchtbare leeftijd. Een zwangerschap kan de oorzaak zijn van het ontstaan van een melasma. Echter zijn er ook veel vrouwen met een melasma die nog nooit zwanger zijn geweest. Een andere oorzaak van melasma kan ook het gebruik zijn van de anticonceptiepil of spiraal. Bij de vrouwelijk hormonen is aangetoond dat ze de pigmentaanmaak stimuleren. Er is sprake van een overgevoelig pigmentsysteem, waardoor pigmentcellen te veel pigment aanmaken en de huid donkerder wordt. Melasma komt voornamelijk voor op de bovenlip, wangen en voorhoofd. De pigmentvlekken vallen vooral op als de huid in zonlicht is geweest, omdat de pigmentcellen dan nog meer gestimuleerd worden.

Een post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) is een goedaardige, rode tot bruine verkleuring van de huid. Deze verkleuring komt voor op plaatsen waar een ontsteking heeft plaatsgevonden, zoals bij acne, waterpokken en psoriasis. Mensen met een donkere huidskleur hebben een grotere kans op het ontstaan van een PIH, maar het kan zeker ook bij mensen met een blanke huidskleur voorkomen. De vlekken kunnen lijken op kleine sproeten of grotere pigmentvlekken.

Hypopigmentaties zijn pigmentvlekken waarbij er geen of te weinig pigment aanwezig is in de huid. Dit geeft een lichte of witte vlek op de huid. De pigmentvlekken die onder hypopigmentaties vallen zijn vitiligo en de post inflammatoire hypopigmentatie.

Een post inflammatoire hypopigmentatie is een lichte verkleuring op de huid die ontstaat door een ontsteking of beschadiging van de huid, zoals bij psoriasis, acne, insectenbeten en eczeem. Maar het kan ook ontstaan door brandwonden en behandelingen zoals cryotherapie (bevriezing), lasertherapie en chemische peelings. In eerste instantie zal de huid rood zijn en schilfering tonen. Vervolgens kan er een hypopigmentatie (witte verkleuring) optreden door een afname van het pigment. Het kan bij alle huidtypes ontstaan, maar wordt vaker gezien bij mensen met een donkere huidskleur.

Vitiligo is een onschuldige aandoening, waarbij de huid en het haar pigment verliezen. Dit ontstaat door het verdwijnen van de pigmentcellen in de huid en uiteindelijk totaal ontbreken in de huid. Bij de meeste mensen ontstaat vitiligo voor het 20e levensjaar. Vitiligo is vooral een cosmetisch en psychosociaal probleem, wat het zelfbeeld en het zelfvertrouwen kan schaden. De precieze oorzaak van het ontstaan van vitiligo is nog onbekend.

Mocht je de pigmentvlek niet willen of kunnen verwijderen, dan bestaat er de mogelijkheid om de vlekken te camoufleren. Bij camouflagetherapie worden de vlekken tijdelijk minder zichtbaar gemaakt door camouflageproducten.

Wij werken met diverse camouflerende producten. De huidtherapeut bepaald samen met jou wat voor jou de beste producten zijn om de pigmentvlekken minder zichtbaar te maken.

Camouflageproducten zijn gekleurde crèmes die 40 tot 50% pigment bevatten. De huidtherapeut zal samen met jou tijdens een behandeling de juiste kleur bepalen.

Na het gebruik van een fixeerpoeder is de camouflage water- en veegvast en bestand tegen transpiratie.

Naast deze camouflageproducten gebruiken wij ook minerale make-up van Mineralogie. De minerale camouflage poeders bevatten natuurlijke pigmenten en zijn vrij van talk, zetmeel, kleurstof en parfum. De minerale poeders sluiten de poriën in de huid niet af, maar versmelten met de huid. Dit maakt dat de poeder niet zwaar aanvoelt op de huid en verhoogt het draagcomfort. Daarnaast bevatten de poeders een natuurlijke zonbescherming met factor SPF 26.

Als het type camouflageproduct en de kleur gekozen is zal de huidtherapeut jou de juiste camouflagetechnieken aanleren.

Je krijgt de kennis en producten om jouw huid te camoufleren zodat je ongestoord kunt genieten van dat ene feestje, die belangrijke afspraak of gewoon voor tijdens je dagelijkse bezigheden.

Het doel is dat jij je geen zorgen hoeft te maken of jouw pigmentvlek zichtbaar is.

Als er tijdens de intake is besloten om voor camouflage te gaan, zal er een vervolgafspraak ingepland worden om de juiste kleur te bepalen. Vaak wordt deze tijdens één zitting bepaald, mocht de juiste kleur niet gevonden worden dan zal er een vervolgafspraak gemaakt worden. Is de juiste kleur gevonden, dan worden de camouflageproducten (eventueel) besteld en zal er een afspraak ingepland worden om de camouflagetechnieken aan te leren. Er zullen dus ongeveer 2 behandelingen nodig zijn.

Camouflagetherapie wordt vergoed uit de aanvullende zorgverzekering. Bij de meeste aanvullende zorgverzekeraars worden de behandelingen en de producten (deels) vergoed.

Je dient zelf bij de verzekering te informeren wat de hoogte van de vergoeding is en wat de gestelde voorwaarden zijn.