Lymfoedeem

Oedeem is een ruim begrip voor ophoping van vocht in het lichaamsweefsel. Oedeem kan plaatselijk optreden, maar ook in grotere gebieden van het lichaam voorkomen. Oedeem ontstaat bijvoorbeeld na een operatie, ongeval, beschadiging van lymfevaten of bloedvaten en door niet goed functionerende organen. Er zijn verschillende soorten oedeem, waar lymfoedeem een van is.

Hoe ontstaat Lymfoedeem?

Lymfoedeem is een zwelling van weefsels door ophoping van lymfevocht als gevolg van een verstoring van het evenwicht tussen de lymfeaanvoer – en afvloed. Lymfoedeem ontstaat dus door een niet goed functionerend lymfesysteem en is onder te verdelen in primair en secundair lymfoedeem.

  • Primair lymfoedeem: het lymfesysteem is bij de geboorte niet goed aangelegd of ontwikkeld, waardoor er in de loop van het leven lymfoedeem kan ontstaan. Dit kan erfelijk en niet-erfelijk zijn.
  • Secundair lymfoedeem: veroorzaakt door een beschadiging van een voorheen normaal lymfestelsel.

Oorzaken van Lymfoedeem

Er zijn diverse oorzaken die voor het ontstaan van primair of secundair lymfoedeem kunnen zorgen. Deze oorzaken zijn:

  • Erfelijkheid: vaak spreekt men dan van primair lymfoedeem
  • Operatie: verwijdering of beschadiging van de lymfeklieren kan secundair lymfoedeem veroorzaken
  • Beschadiging van de lymfeklieren: bijvoorbeeld door bestralingen van de huid, wondroos aan een arm of been of door een ongeval
  • Kanker: bij uitzaaiingen is het soms noodzakelijk om lymfeklieren te verwijderen

Kenmerken van Lymfoedeem

Lymfoedeem heeft verschillende kenmerken en kan verschillende klachten geven. Veelal komt lymfoedeem voor in een arm of een been, maar officieel kan het in elke lichaamsdeel optreden. Bij primair lymfoedeem zijn vaak beide armen en/of benen aangedaan, terwijl bij secundair lymfoedeem het vaak om één arm of been gaat. Lymfoedeem begint vaak met een lichte zwelling, wat in een paar dagen tijd kan toenemen tot een flink lymfoedeem. Andere klachten kunnen prikkelende pijn, bewegingsbeperking, vermoeidheid, zwaar gevoel, huidafwijkingen en infecties zijn.

Behandeling van Lymfoedeem

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden wat afhankelijk is van de oorzaak en het stadium van het lymfoedeem. De behandelingen worden over het algemeen vergoedt door de zorgverzekeraar vanuit de aanvullende verzekering. De behandelingen die de huidtherapeuten van Care Huid- en Oedeemtherapie uitvoeren bij lymfoedeem, zijn: